مركز مطالعات استراتژيك و بينالمللي آمريكا:
جنگ نامتقارن، راهبرد ايران براي تضعيف توان نظامي آمريكايي در منطقه
خبرگزاري فارس: مركز مطالعات استراتژيك و بينالمللي آمريكا (CSIS) در گزارشي به بررسي توان جنگ نامتقارن ايران و چگونگي تأثيرگذاري در مقابله با تهديدهاي آمريكا پرداخته است.
به گزارش خبرنگار ديپلماسي عمومي و جنگ نرم خبرگزاري فارس، مركز مطالعات استراتژيك و بينالمللي آمريكا (CSIS) در گزارشي به بررسي توسعه جنگ نامتقارن ايران و چگونگي تأثيرگذاري آن در رقابت با آمريكا و كشورهاي حوزه خليج فارس پرداخته است.
متن كامل اين گزارش از ديدگاه نويسنده تنظيم شده است و لزوما ديدگاه رسمي خبرگزاري فارس نيست. متن كامل اين گزارش به شرح زير است:
* جنگ نامتقارن در دكترين نظامي ايران نقش تعيين كنندهاي دارد
خبرگزاري فارس در روزهاي نخستين سال نوي ميلادي مصاحبهاي از سرلشگر "عطاءالله صالحي "، فرمانده ارتش ايران منتشر كرد كه وي در سخناني به نقش جنگ نامتقارن در دكترين نظامي ايران اشاره و اعلام كرده بود: بخشهاي مختلف ارتش جمهوري اسلامي ايران به رويدادهاي كشورهاي همسايه توجه ويژهاي دارند و آموزشهاي مرتبط با جنگ نامتقارن را با توجه به اين رويدادها طراحي و اجرا ميكنند. براي مثال در آموزش جنگ هوايي به خلبانان، بيشتر به جنگ نامتقارن ميپردازيم. سرلشگر صالحي در ادامه سخنان خود اعزام ناوهاي نظامي خود به خليج عدن را نمونه ديگري از دكترين جنگ نامتقارن ايران عنوان كرد. فرمانده كل ارتش ايران همچنين گفت كه ارتش ايران، از جنگ هاي كنوني عراق و افغانستان درس ميگيرد و دستورالعملهاي نظامي خود را با اين درسها مطابقت ميدهد.
* بررسي توان ايران در جنگ نامتقارن اطلاعات باارزشي در خصوص موضعگيري ايران در قبال حضور نظامي آمريكا در منطقه در اختيار آمريكا قرار ميدهد
اين سخنان در ارزيابي نحوه رقابت استراتژيك ايران با آمريكا سودمند است و اطلاعات باارزشي در خصوص موضعگيري ايران در قبال حضور نظامي آمريكا در منطقه، واكنش ها به اين حضور و در نهايت شيوه برخورد استراتژيك اين كشور با آمريكا ارائه ميدهد. البته در خصوص پيشرفت هاي ايران در جنگ نامتقارن نبايد به گفتهها و شنيدهها بسنده كرد و بايد به عملكرد اين كشور نيز توجه خاصي كرد.
* ديدگاههاي ايران راجع به رقابت با آمريكا بايد موشكافي شود
ناديده گرفتن اين پيشرفت ها به عنوان ركن اصلي دكترين نظامي ايران، غيرممكن است. از اين گذشته، ديدگاههاي متغير ايران راجع به رقابت با آمريكا در گذشته كاملاً موشكافي نشده است، اين در حاليست كه اين تحليل و موشكافي براي شناخت صحيح اهداف و مقاصد استراتژيك ايران ضرورت دارد.
* بررسي توان جنگ نامتقارن ايران توسط "آدام سيتز " از دانشگاه نيروي دريايي آمريكا
سازمان (CSIS) با همكاري "آدام سيتز " از دانشگاه نيروي دريايي آمريكا، با گردآوري و بررسي اخبار و مقالات از منابع غربي و ايراني به ترتيب زمان انتشار ، اقدام به تحليل اين ديدگاهها و ارزيابي مقاصد ايران براي رقابت با آمريكا، كرده است.
* ايران با توسعه تواناييهاي جنگي نامتقارن كمبود جنگافزارها و فناوريهاي نظامي خود را جبران و خنثي كرده است
ايران كه با حضور نيروهاي نظامي آمريكا در منطقه خليج فارس مواجه است و از سوي ديگر از تحريم تسليحات و تجهيزات نظامي، اين كشور را در واردات و توسعه فناوري نظامي و جنگافزارهاي نوين ناتوان كرده، در تلاش است با توسعه تواناييهاي جنگي نامتقارن و قدرتمند، كمبود جنگافزارها و فناوريهاي نظامي خود را جبران و خنثي كند. ايران خود را در محاصره نيروهاي نظامي آمريكا در منطقه خليج فارس ميبيند.
* دكترين نظامي ايران هدف قرار دادن منافع آمريكا در منطقه است
آمريكا در كشورهاي عربي پايگاههاي نظامي ايجاد كرده و نيروهاي نظامي خود را در حريم مرزهاي ايران يعني عراق و افغانستان مستقر كرده است. ايران هم در اين راستا، دكترين نامتقارني را براي حمله به اين نيروها و پايگاهها و همچنين هدف قراردادن همپيمانان و منافع آمريكا در خاورميانه توسعه داده است.
- نبرد نامتقارن ايران با آمريكا به سه شكل زير تعريف ميشود:
الف- توسعه و توليد انبوه جنگافزارهاي كمهزينه و ساده به منظور خنثي كردن فناوري نوين نظامي آمريكا
ب- آموزش نيروها و عوامل شبهنظامي همچون حزبالله در لبنان، حماس در غزه
ج- دكترين هدف قراردادن منافع اقتصادي آمريكا در خليج فارس نظير سكوهاي نفتي و كشتيهاي نفتكش
* صالحي اعزام ناوهاي نظامي خود به خليج عدن را نمونه ديگري از دكترين جنگ نامتقارن ايران بيان كرد
تشكيلات نظامي ايران در ايجاد و پشتيباني قدرت نامتقارن جهت مقابله با توان نظامي و فناوري برتر دشمنانش تعللي به خود راه نميدهد. بنابر گزارشي كه خبرگزاري فارس منتشر كرد، سرلشگر عطاءالله صالحي فرمانده ارتش ايران، در سخناني نقش جنگ نامتقارن را در دكترين نظامي كشورش تأكيد و اظهار كرد: در آموزش جنگ هوايي به خلبانان، بيشتر به جنگ نامتقارن ميپردازيم. فرمانده كل ارتش ايران همچنين گفت كه ارتش ايران، از جنگ هاي كنوني عراق و افغانستان درس ميگيرد و دستورالعملهاي نظامي خود را با اين درسها مطابقت ميدهد.سرلشگر صالحي در ادامه سخنان خود اعزام ناوهاي نظامي خود به خليج عدن را نمونه ديگري از دكترين جنگ نامتقارن ايران عنوان كرد.
* ايران اهميت ويژهاي براي تحليل و كسب اطلاعات از عوامل شبهنظامي خود درخصوص نبرد نامتقارن با نيروهاي آمريكايي در عراق و افغانستان قائل است
با در نظر گرفتن اظهارات سرلشگر صالحي در خصوص اينكه اعزام ناوهاي نظامي به خليج عدن يك استراتژي نامتقارن بوده و با توجه به اهميت استراتژيك مسيرهاي دريايي و نقش اساسي آن در تجارت جهاني و ترابري سوخت، مي توان سخنان فرمانده ارتش ايران را تهديدي پنهاني دانست با اين محور كه ايران به محض احساس خطر كردن و يا مورد تهاجم قرار گرفتن، به آمريكا يا ديگر منافع اقتصادي اين كشور حمله متقابل خواهد كرد. سخنان سرلشگر صالحي بيانگر اين نكته نيز است كه ارتش ايران اهميت ويژه اي براي تحليل و كسب اطلاعات از عوامل شبهنظامي خود درخصوص نبرد نامتقارن با نيروهاي آمريكايي در عراق و افغانستان قائل ميشود و مشهودتر از همه اينكه استراتژي ايران براي مواجهه با آمريكا برپايه دكترين نامتقارن استوار است.
جمهوري اسلامي ايران، براي دخالت در سياستهاي داخلي كشورهاي همسايه و پيشبرد منافع سياست خارجي منطقه اي از عوامل خود استفاده زيركانهاي كرده است. عوامل و نمايندگان ايران شامل حزبالله در لبنان، حماس در نوارغزه، گروههاي شيعه در عراق و اخيراً انقلابيون افغانستان هستند.
* استراتژي ايران در لبنان با كمك حزب الله لبنان موفقيت آميز بوده است
استراتژي ايران در بكارگيري نيروهاي شبهنظامي در لبنان موفقيت آميز بودهاست. حزبالله توانسته بر سياستهاي لبنان تسلط پيدا كند و خروج اعضاي حزبالله و هم پيمانانشان از كابينه ، باعث فروپاشي دولت ائتلافي وابسته به غرب در اوايل سال 2010 ميلادي شد. علاوه بر اين، اطلاعات محرمانهاي كه ويكيليكس اخيراً فاش كرد حاكي از آن است كه حزبالله با كمك ايران زيرساختها و تشكيلات خود را در لبنان برقرار و پايهريزي ميكند. "مروان حمده "، وزير ارتباطات لبنان در سال 2008 در پيامي محرمانه به سياستمداران آمريكايي اعلام كرد كه شبكه مخابراتي ايران سرتاسر كشور را فراگرفته و حزبالله صاحب ارتش و تسليحات، ايستگاه تلويزيوني، سيستم آموزشي، بيمارستان، خدمات اجتماعي، سيستم مالي و اقتصادي و يك سيستم مخابراتي، شده است. ايران هزينه هاي راهاندازي خطوط فيبر نوري در لبنان را تامين كرده است كه اين كار در زمان بازسازي جادهها و پلها پس از جنگ دوم لبنان صورت گرفت و حزبالله به دولت هشدار داده بود كه در صورت قطع كردن خطوط فيبر نوري، اقدام جدي و كوبنده خواهد كرد.
تبديل شدن حزبالله از يك گروه مبارز به يك نيروي سياسي توانا و سلطهجو در لبنان عليرغم تمام نيرنگها و چارهجوييهاي دولت، نشاندهنده قدرت نفوذي ايران در سياست داخلي اين كشور است.
با بررسي فني فروپاشي دولت سعد حريري، مي توان به اين نتيجه رسيد كه حزبالله و ايران، در سياست لبنان حرف اصلي را ميزنند و حزبالله توانايي خود را با مشروع يا نامشروع خواندن دولتهاي لبنان نشان ميدهد تا به طرز چشمگيري از نفوذ و تأثير غرب و آمريكا در اين كشور بكاهد.
* ايران و افغانستان هر دو دشمن مشتركي به نام آمريكا دارند
اين روند منعكس كننده تمايل روبهرشد ايران در برپايي جنگ نامتقارن با حضور نيروهاي نظامي غربي در افغانستان است كه نبرد نامتقارن ايران پيش از آن در عراق نيز سايه افكنده بود. اگرچه ايدئولوژي شيعي جمهوري اسلامي ايران مورد تكفير تندروها و مبارزان سني مذهب افغانستان است، اما هدف هردو يكي است. يكي از فرماندهان نظامي طالبان اخيراً اينطور گفته است: "مذهب و تاريخ ما متفاوت است اما هدف هردوي ما يكي است و آن كشتن آمريكاييها است ". اين تنها مورد از ناديده گرفتن اختلافات مذهبي ايران با همپيمانانش نيست. ايران از تشكيلات سني مذهب حماس و العلويه سوريه حمايت ميكند. اين بدان معني است كه ايران اغلب براي كاهش قدرت آمريكا در منطقه، ايدئولوژي خود را كنار ميگذارد.
* پيشرفت هاي نظامي ايران با هدف به چالش كشاندن حضور نظامي آمريكا در منطقه است
روند اخير ايران در توسعه و توليد تسليحات و جنگ افزار نمايانگر اولويت هاي نامتقارن تشكيلات نظامي اين كشور است. ايران اخيراً سلاحهاي بيشماري را براي تضعيف حضور آمريكا در خليج فارس توليد كرده است كه شامل موشكهاي ساحل به دريا، قايقهاي سريعالسير، هواپيماهاي دوربرد بدون سرنشين، قايقهاي پرنده و خودروهاي آبي خاكي ميشود. در گزارشي ديگر كه در ايران منتشر شد آمده است: نيروي دريايي ايران تصميم به ايجاد سپر موشكي دفاعي در حدفاصل 2400 كيلومتري خط ساحلي ايران گرفته و از آن به عنوان يك استراتژي مناسب براي حفظ كشور از حمله دشمنان ياد كرده است. اين در حاليست كه هر يك از اين سيستمها مستقل از ديگري عمل خواهد كرد و به رادار مركزي وابسته نيستند. ديگر پيشرفتهاي نيروي دريايي ايران جهت به چالش كشاندن حضور آمريكا در خليج فارس، قايقهاي جنگي سريعالسير ذوالفقار و سراج1 هستند كه هر دو توليد انبوهي دارند و قابليت پرتاب اژدر و موشك را نيز دارند.
ايران در اوايل سال 2010 ميلادي از هواپيماهاي جنگي بدون سرنشين "كرار " و "رعد "، كه برد آنها از هزار كيلومتر تجاوز ميكند و مي تواند با كنترل از راه دور اهداف مورد نظر را مورد اصابت قرار دهد، پردهبرداري كرد.
نيروهاي مسلح ايران به اين مسئله آگاهي دارد كه نميتوانند بصرفا با جنگ آمريكا را شكست دهند يا از خليج فارس بيرون برانند. به همين سبب به بكارگيري از دكترين، فناوري و استراتژي نامتقارن و كم هزينه گرايش پيدا كردهاند. مقامات ارشد نظامي ايران آشكارا توانايي و استعداد خود را در وفق دادن تاكتيكها و دكترين نامتقارن خود براي رويارويي با نيروهاي خارجي تا دندان مسلح و صاحب فناوري، به رخ جهانيان ميكشند.
* جنگ نامتقارن، راهبرد ايران در تضعيف توان نظامي نيروهاي آمريكايي
ايران در حقيقت نبرد نامتقارن و استفاده از عوامل خود در ديگر كشورها را براي به ستوه آوردن و تضعيف نيروهاي آمريكايي در مناطق جنگي و بيثبات كردن كشورهايي كه آمريكا قصد نفوذ و تأثيرگذاري در آنها دارد، در دستور كار قرار داده است. توسعه جنگ افزارها و سيستمهاي كمهزينه و زرهي سبك و بدون فناوريهاي يپيچيده نظير قايق هاي زرهي سريعالسير و هواپيماهاي دريايي در راستاي مقابله با قدرت سخت آمريكا در آبهاي مجاور ايران به صورت تاكتيكهاي هجومي است و بهترين گزينه براي هدف قرار دادن منافع اقتصادي آمريكا در خليج فارس مانند كشتي هاي نفت كش و ديگر كشتي هاي تجاري هستند.
منبع:خبرگزاري فارس
نظرات شما عزیزان: